Asuntojen vuokrien kehitys on ollut Helsingissä perinteisesti asuntojen hintojen kehitystä vakaampaa. Tämä johtuu pitkälti siitä, että asunnon vuokraa voidaan lainsäädännön mukaan muuttaa vain joko kerran vuodessa tai uuden vuokrasopimuksen solmimisen yhteydessä. Kuitenkin myös asuntojen vuokrat ovat nousseet tasaisesti koko tarkastelujakson ajan kaikilla Helsingin kalleusalueilla. Vuonna 2019 asuntojen keskineliövuokra Helsingissä oli 17,59 euroa. Asuntojen vuokrat ovat eriytyneet kalleusalueiden välillä. Kallein keskineliövuokra 21,56 euroa vuonna 2019 oli kalleusalueella 1. Kalleusalueen 2 keskineliövuokra oli 19, 64 euroa. Kalleusalueen 3 keskineliövuokra oli huomattavasti edullisempi, ollen 16,30 euroa ja edullisin keskineliövuokra oli kalleusalueella 4, joka asettui 14,87 euroon.

Vuokrat ovat huomattavasti kalliimpia vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa verrattuna ARA-vuokra-asuntoihin. Helsingissä edullisimmat vuokrat ovat kaupungin oman vuokra-asuntoyhtiö Helsingin kaupungin asuntojen (Heka) asunnoissa

Vuokrat ovat nousseet keskimäärin vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä ensimmäisellä kalleusalueella 1,0 prosenttia, toisella kalleusalueella 1,6 prosenttia, kolmannella kalleusalueella 1,3 prosenttia ja neljännellä kalleusalueella 1,4 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen. Asuntojen vuokrissa alueellinen vaihtelu ei ole yhtä suurta kuin hinnoissa, mutta reiluja eroja kuitenkin esiintyy. Ensimmäisellä kalleusalueella vuokrat olivat keskimäärin 22,2 euroa, toisella kalleusalueella 20,5 euroa, kolmannella kalleusalueella 16,9 euroa ja neljännellä kalleusalueella 15,2 euroa neliöltä. Luvuissa ovat mukana sekä vapaarahoitteiset että ara-vuokra-asunnot.

 

 

Lisätietoja asuntojen vuokrista Helsingissä vuonna 2019 löytyy julkaisusta Asuntojen hintojen ja vuokrien vuosijulkaisu 2019.