Vuosittain välitetään noin 3000 kaupungin omistamaa Ara-vuokra-asuntoa. Asunnonhakijoita on vapautuneisiin asuntoihin verrattuna moninkertainen määrä, vuoden 2020 lopulla hakijoita oli 22 850.  Hakijamäärä vaihtelee vuosittain, määrä on noussut erityisesti niinä vuosina, jolloin on valmistunut kiinnostavia uudiskohteita. Asunnonhakijoista valtaosa eli 60 % on yhden hengen kotitalouksia, pariskuntien osuus hakijoista on noin 15 % ja perheiden noin 25 %.

Vuonna 2020 välitykseen vapautui 3305 asuntoa, mikä on hieman vähemmän kuin vuonna 2019. Vapautuneiden asuntojen määrään vaikuttaa mm. valmistuneet uudiskohteet ja käynnissä olevat peruskorjaukset. Vuonna 2020 välitettiin 702 uutta Hekan asuntoa. Vuonna 2020 asukkaaksi valituista asunnonvaihtajia oli 14 prosenttia. Lisäksi Hekan asukkaista 1003 ruokakuntaa osallistui keskinäiseen vaihtoon, jossa asukkaat vaihtavat asuntoa Hekan sisällä itse etsimänsä vaihtokumppanin kanssa.

Osuudet asunnontarpeen, huoneluvun ja perhetyypin mukaan tarkasteltuna ovat pysyneet useamman vuoden hyvin samanlaisina. Noin 70 % asunnon saaneista on erittäin kiireellisessä asunnontarpeessa. Välitykseen vapautuu eniten kaksioita. Eniten asuntoja välitetään yksineläville, mutta perheiden mahdollisuudet asuntotarjouksen saamiseen ovat kuitenkin paremmat kuin pienemmillä kotitalouksilla, koska välitettäväksi tulleiden pienten asuntojen määrä ei vastaa niihin kohdistuneeseen kysyntään.

 

Itä- ja Koillis-Helsingissä sijaitsee eniten kaupungin Ara-vuokra-asuntoja. Välitettyjen asuntojen määrät alueittain vaihtelevat vuosittain. Vuonna 2020 eniten asuntoja välitykseen vapautui kaakon ja lännen alueilta. Näille alueille on valmistunut useita uudiskohteita, ja Hekan kohteita on myös valmistunut peruskorjauksista. Vuosina 2018-2020 eniten asuntoja on vapautunut Jakomäestä, Maunulasta, Länsi-Herttoniemestä, Kontulasta, Myllypurosta ja Malminkartanosta. Myös Jätkäsaaresta ja Kruunuvuorenrannasta vapautui paljon asuntoa, koska näille alueille valmistui uudiskohteita.

Lisätietoa seuraavista linkeistä:

Kaupunkien vuokra-asuntojen välitys 2020

Välitetyt asunnot alueittain 2018-2020

Asukasvalintojen kuukausitilastot