Helsinki on vetovoimainen kaupunki, jossa houkuttelevat työ- ja opiskelupaikat sekä palvelut. Niinpä Helsingin väkiluku kasvaa vauhdilla ja asuntojen hinnat ovat korkeammat kuin muualla maassa.

Helsingin asuntomarkkinoille on tunnusomaista asuntojen hintojen suuri alueellinen vaihtelu. Helsingin keskustassa, rannan tuntumassa, on niukasti asuntorakentamiseen soveltuvaa maata tarjolla. Asuntojen korkea kysyntä ja niukka tarjonta keskustassa ja sen liepeillä, ovat ajaneet asuntomarkkinat krooniseen ylikysyntään. Asuntojen hinnat ovatkin nousseet tällä alueella merkittävästi yli rakennuskustannusten. Edullisimmilla postinumeroalueilla asuntojen hinnat vertautuvat Helsingin sijaan pienempiin kuntiin, joissa asuminen on huomattavasti edullisempaa. Helsinki jakautuu neljään kalleusalueeseen, joista kalleimmat asunnot ovat aivan kaupungin ytimessä, kalleusalueella 1 ja sen ympärysalueilla, kalleusalueella 2. Asuntojen hinnat ovat huomattavasti huokeammat lähiövyöhykkeellä, kalleusalueilla 3 ja 4.

Vanhojen asuntojen hinnat

Indeksin muutoksesta laskettuna hinnat olivat vuoden 2020 kolmannella vuosineljänneksellä keskimäärin 3,9 prosenttia korkeammat kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2019. Kalleusalueiden tarkastelu näyttää, että eniten nousua oli kalleusalueilla 2 ja 3. Helsingin kalleimmalla alueella, kalleusalueella 1, vanhat asunto-osakkeet maksoivat vuoden 2020 kolmannella vuosineljänneksellä keskimäärin noin 7 700 euroa neliöltä. Eroa edullisimpaan kalleusalueeseen oli jo lähes 4 700 euroa, sillä kalleusalueelta 4 sai asunto-osakkeen keskimäärin noin 3 000 euron neliöhintaan. Kalleusalueella 2 asunto-osake maksoi keskimäärin lähes 6 000 euroa neliöltä ja kalleusalueella 3 puolestaan noin 3 900 euroa neliöltä.

Lisätietoja vanhojen osakeasuntojen hinnoista Helsingissä vuonna 2019 sekä hintakehityksestä 2000-luvulla löytyy julkaisusta Asuntojen hintojen ja vuokrien vuosijulkaisu 2019.